Parterapi og utroskab

Parterapi for parforhold efter utroskab

Utroskab kan være den umiddelbare grund til at søge parterapi. I en situation med utroskab er begge parter ramt, om end på hver deres måder. Det er en smertefuld situation.

Hvilke reaktioner ses hyppigt i parforhold ved utroskab?

Parret kommer til mig i en kritisk situation. Utroskaben kan have udløst en krise hos begge parter. Begge er meget påvirket af utroskaben, følelserne svinger, og det ene øjeblik er man det ene sted, det næste et andet. Det er vanskeligt at dele følelserne med hinanden på grund af de forskellige positioner i krisen.

Begge har ofte svært ved at finde retning og kunne mødes. Den, der har været utro, har kendt til dobbeltlivet, hvorimod den anden ofte er bagud. Denne asymmetri i viden om, hvad der er sket, kan være ulidelig for den forurettede. Det ene øjeblik er den ene et sted, hvor følelserne overvælder, det andet øjeblik bliver tingene klarere, det næste træder forvirring igen ind. Intet synes mere at være som det var – verden er forandret.

Angsten for at miste vil ofte lure hos begge parter. For mennesker, som ikke er fortrolige med egne reaktioner i pressede situationer, kan det virker skræmmende og skabe en angst for ikke at kunne holde styr på sig selv.

Krisesituationen ved utroskab

Parret kommer ind i de samme spor i deres samtale igen og igen. De føler sig ofte låst fast og har svært ved at skifte emne. Ikke sjældent bringer utroskaben begge parter i situationer, hvor de ser sig selv have gjort eller gøre ting, som de aldrig troede, de ville kunne gøre.  Løgnen kan fylde som en parasit. Tilliden vakler. Jalousien kan få den ene part til at fortage sig ting, der ikke altid er lige rart se tilbage på. Det kan give endnu en række afledte følelser af pinagtighed, og ikke mindst vanskeligheder ved at genkende sig selv.

Den forurettede kan stille krav om detaljeret viden om, hvad der er sket. En viden der ofte viser sig at være for smertefuld til at kunne bære. Den anden må stå til regnskab for, hvad der er hændt og hvorfor. Og det er ofte ikke særlig let i en ophedet situation og midt i en kaotisk situation at have svar på rede hånd.

Parterapi og henvendelser i forbindelse på utroskab:

  • I nogle tilfælde er det store og afgørende spørgsmål om, hvorvidt forholdet skal fortsætte eller ej, i spil. Begge har de brug for at undersøge, hvor de står med sig selv og hinanden efter det, der er sket 
  • I andre situationer er spørgsmålet, hvorvidt de som par kan finde sammen igen? Måske har utroskaben slidt for omfattende på relationen? 
  • For andre har utroskaben, i og med den kunne ske, vist dem, at deres forhold længe har været kritisk og utilfredsstillende for den ene eller begge parter. Det, at utroskaben er sket, ser de begge som et symptom på noget, de skal forholde sig til. Hvor det bringer dem hen, er et åbent spørgsmål 
  • Og i atter andre tilfælde ønsker parret at lære af situationen sammen. De er ikke i tvivl om, at de vil hinanden. De forsøger at dele de turbulente følelser og rumme krisen sammen. De ønsker at undersøge de problemer i deres parforhold, som utroskaben har gjort åbenlys. Og hvordan de kan komme videre derfra
  •  

I parterapien arbejder vi med udgangspunkt i jeres situation. Hvor står I i forhold til jer selv, hinanden og utroskaben?

Parterapi ved utroskab er relevant, hvis I ønsker at komme videre. Videre, hvad enten det bliver sammen eller hver for sig. Min erfaring er, at mange, efter den første akutte krise, finder hinanden og sig selv på ny. Parterapi hjælper med at skabe et nyt grundlag at komme videre fra ved utroskab.

Ønsker din partner ikke parterapi, eller finder du det rigtigst, at du går individuelt med de ting utroskaben har skabt hos dig, vil det også være relevant.

I er velkomne ad begge veje.

Se samtale om utroskab og krise i parforholdet - her

Se priser på parterapi og samtale-terapi her.

Ring, send en mail eller udfyld kontaktformularen og aftal en tid hos psykoterapeut MPF Jane Bykær her

Klik til flere artikler om parterapi her.

Du er velkommen til at kontakte mig på 21627569 eller på mail her

Jane har også praksis i Odense. 

 Jeg dækker følgende geografiske områder, hvor mine klienter kommer fra: Parterapi Tistrup, parterapi Ringkøbing, parterapi Skjern, parterapi Tarm, parterapi Ølgod, parterapi Billund, parterapi Grindsted, parterapi Sønder Omme, parterapi Give, parterapi Ribe, parterapi Filskov, parterapi Oksbøl, parterapi Bramming, parterapi Brørup, parterapi Holsted, parterapi Herning. Kontakt parterapeut Jane Bykær hos parterapi og Psykoterapi Varde/Esbjerg - Syddanmark. 

 

 
Tilbage til parterapi